Składnik zielonej herbaty poprawia pamięć przestrzenną
6 września 2012, 06:08Zieloną herbatę badano i opisywano dotąd głównie pod kątem zapobiegania chorobom sercowo-naczyniowym. Teraz chińscy naukowcy wykazali, że wchodzący w jej skład flawonoid galusan epigallokatechiny (EGCG) wpływa na neurogenezę, wspomagając w ten sposób pamięć i uczenie przestrzenne (Molecular Nutrition & Food Research).
Przyszłość gatunku w łapach łagodniejszych
4 września 2012, 17:17Diabeł tasmański może nie wyginąć, jeśli nieco złagodnieje. Zespół dr. Rodriga Hamede'a z Uniwersytetu Tasmanii wykazał bowiem, że rakiem pyska (ang. Devil Facial Tumour Disease, DFTD) zarażają się głównie agresywne osobniki.
Reakcja organizmu na tłuszcz zależy od jego wpływu na mikrobiom?
4 września 2012, 12:36Czemu nasz organizm dobrze reaguje na jedne tłuszcze, np. te z ryb, podczas gdy inne wiążą się z chorobami serca czy cukrzycą? Wg nowej teorii wysnutej przez amerykańskich naukowców, przyczyn należy poszukiwać w ich oddziaływaniu z mikroflorą jelit.
Alkohol przebudowuje i naraża na (niegasnący) lęk
3 września 2012, 16:35Badania na myszach pokazały, że nadużywanie alkoholu zmienia układ połączeń w mózgu, co może utrudniać regenerację psychologiczną po urazie, zwiększając ryzyko wystąpienia zespołu stresu pourazowego (ang. post-traumatic stress disorder, PTSD).
Czekolada chroni przed udarem?
30 sierpnia 2012, 12:36Jedzenie tydzień w tydzień umiarkowanych ilości czekolady zmniejsza ryzyko udaru u mężczyzn - donoszą naukowcy z Karolinska Institutet, podkreślając, że nie ma przy tym znaczenia, czy czekolada jest gorzka, czy mleczna.
Park Narodowy Yosemite ostrzega
29 sierpnia 2012, 09:25Zarząd Parku Narodowego Yosemite wysłał listy do 1700 osób, w których informuje, iż mogły mieć one kontakt z potencjalnie śmiertelną chorobą. Listy wysłano do turystów, którzy pomiędzy początkiem czerwca a końcem sierpnia przebywały w Curry Village
Zęby, które nie łamią się dzięki giętkiej wstawce
20 sierpnia 2012, 11:59Niektóre zbrojnikowate (Loricariidae) mają giętkie zęby. Ponieważ ryby te żywią się zeskrobywanymi ze skał i innych twardych powierzchni glonami, ogranicza to ryzyko uszkodzenia wyposażenia aparatu gębowego.
Resweratrol poprawia mobilność i równowagę
20 sierpnia 2012, 10:27Resweratrol, polifenol występujący głównie w skórkach winogron, ale także w orzeszkach ziemnych czy owocach morwy i czarnej porzeczce, był dotąd znany jako związek obniżający poziom cholesterolu, zmniejszający ryzyko chorób serca czy działający antystarzeniowo. Teraz wykazano, że poprawia mobilność oraz równowagę, co oznacza, że można by go wykorzystać u starszych osób w ramach zapobiegania zagrażającym życiu upadkom.
Telewizja doenergetyzowuje - pomaga odtworzyć zasoby samokontroli
17 sierpnia 2012, 14:38Oglądanie powtórek w telewizji (lub organizowanie ich sobie we własnym zakresie) spełnia, wg psychologów, pozytywną rolę. Społeczna natura znanych fikcyjnych światów pomaga bowiem odnowić zasoby samokontroli. Na tej zasadzie bohaterowie ulubionego serialu stają się mniej wymagającym erzacem przyjaciół i rodziny.
Grupa krwi wpływa na ryzyko choroby niedokrwiennej serca?
17 sierpnia 2012, 12:05Ryzyko chorób serca może być powiązane z grupą krwi. Badania Harvardzkiej Szkoły Zdrowia Publicznego wykazały, że u osób z grupami krwi A, B i AB ryzyko choroby niedokrwiennej serca jest wyższe niż u posiadaczy grupy 0. U pacjentów z najrzadszą grupą AB ryzyko jest najwyższe (Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology).